Sankarihautajaiset Kirkkonummella

Ilmavoimien Hornet-hävittäjän ylilennon saattelemana siunattiin Kirkkonummella 10. syyskuuta sankarihautausmaan lepoon huhtikuussa 1943 Seesjärven takana vihollisen puolelle kaatuneena jäänyt luutnantti Håkan Strömberg.

Äänisjärven rannalta Kontupohjasta kotoisin oleva venäläinen etsijäpariskunta Oleg Stolepov ja Nina Stolepova paikansivat Strömbergin koneen osia ja lentäjän maalliset jäänteet syyskuussa 2020. Viime vuoden marraskuussa Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys sai tuotua jäänteet Suomeen tunnistettaviksi.

Talvisodan aikana ilmavoimien reservin upseeriksi kouluttautunut Strömberg palveli sittemmin sotien aikana ohjaajana ja lentueen päällikkönä Lentolaivue 16:ssa. Kohtalokkaasti päättyneeseen lentoonsa mennessä hän oli tehnyt 157 sotalentoa ja saanut pääasiassa tiedustelutehtäviin tarkoitetulla koneellaan tililleen yhden viholliskoneen pudotuksen.

Håkan Strömbergiä oli saattamassa viimeiselle matkalle lukuisa omaisten ja ystävien joukko. Oman tervehdyksensä tilaisuuteen toivat myös puolustusvoimat ja sotavuosien lentäjien perinteitä vaalivat Pilvenveikot.

Sotatoimissa ilmavoimat menetti 160 lentäjää, joista monet jäivät tietymättömiin rintamalinjojen taakse. Håkan Strömbergin lisäksi näistä kentälle jääneistä on aiemmin löydetty ja tunnistettu kolme muuta lentäjää 1990-luvulla.

Luutnantti Håkan Strömberg haudattiin sotavuosista lähtien tyhjänä odottaneelle omalle paikalleen Kirkkonummen sankarihautausmaalla (Kaartin Jääkärirykmentti).
Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen kukkalaitteen laskivat puheenjohtaja Pertti Suominen ja vapaaehtoisetsijät Timo Pääkkö ja Lasse Nyman (Kaartin Jääkärirykmentti).
Pilvenveikkojen viimeistä tervehdystä oli muiden mukana tuomassa (kuvassa vasemmalla) Strömbergin sotavuosien lentäjätoveri Mauri Maunula (Kaartin Jääkärirykmentti).
Ilmavoimien kadetit tekivät kunniaa hautaan saatetulle Håkan Strömbergille (Kaartin Jääkärirykmentti).