Perinnetyön palkinto Pekka Moilaselle

Sallalainen vanhempi rajavartija evp. Pekka Moilanen palkittiin Kansallisena veteraanipäivänä Tammenlehvän Perinneliiton ja Kaatuneiden Muistosäätiön jakamalla veteraanien perinnetyön palkinnolla. Palkintoja myönnettiin tällä kertaa viidelle henkilölle ja yhdelle yhteisölle.

Pekka Moilanen esittelee Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museota yhdistyksen matkaseurueelle syyskuussa 2015. (Kuva Pertti Suominen)

Pekka Moilanen on pitkän linjan vapaaehtoisetsijä, joka on ollut mukana etsintä- ja perinnetyössä 2000-luvun alkupuolelta lähtien. Vuonna 2002 hän oli perustamassa etsintäryhmää, joka avusti poliisiviranomaisia partisaani-iskujen uhrien etsimisessä. Tehtävänä oli myös partisaaniuhrien muiston vaaliminen. Vuonna 2006 ryhmästä muodostettiin nykyinen Lapin sotavainajien muiston vaalimisyhdistys, joka Pekka Moilasen johdolla on tehnyt suomalaissotilaiden etsintää rajantakaisen Sallan alueella sekä avustanut venäläisetsijöitä näiden etsinnöissä Suomen puolella.

Pekka Moilanen on etsintätyön lisäksi ollut monin tavoin aktiivisesti mukana kokoamassa Sallan sotahistoriaa. Konkreettisena osoituksena tästä on Sallan Sota- ja jälleenrakennusajan museon toimintojen suunnittelu ja toteuttaminen.

Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen aloitteesta ovat aiemmin tulleet palkituiksi projektitutkija Reijo Nikkilä 2019 sekä vapaaehtoisetsijät Ismo Mikkonen 2020 ja Pentti Killström 2021.