Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys perustettiin 8. tammikuuta 1998 jatkamaan kuusi vuotta aiemmin opetusministeriön johdolla alkanutta Suomen ja Venäjän väliseen valtiosopimukseen perustuvaa sotavainajatyötä. Yhdistyksen 25- vuotista taivalta juhlistettiin 31.3. kahvitilaisuudella, johon osallistui runsaat 80 aiempaa ja nykyistä sotavainajatyön tekijää ja tukijaa.
Yhdistyksen toimintakenttä valtiosopimuksen käytännön toimien toteuttajana on laaja ja vaativa. Etulinjan joukkona ovat kentällä etsintätyötä tekevät etsintäryhmät ja niiden noin 80 vapaaehtoisetsijää. Tulokset, noin 1 600 kotiutettua ja runsaat 400 kotipaikoilleen haudattaviksi saatettua tunnistettua sankarivainajaa, puhuvat puolestaan. Oman lukunsa yhdistyksen toiminnassa muodostavat itärajan takana olevat hautausmaat ja sotavankien muiston vaaliminen.
Puolustusministeriön kautta ohjautuva valtionhallinnon tuki on yhdistyksen toiminnan jatkuvuuden kannalta keskeistä. Myös maanpuolustus- ja perinnetyötä arvostavien säätiöiden tuki on merkittävää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen oikeusgeneetikkojen ammattitaito puolestaan on vaikeissakin tapauksissa mahdollistanut kaatuneiden tunnistamisen.
Juhlatilaisuudessa oli mahdollisuus erikseen kiittää ja muistaa neljää henkilö, joille yhdistyksen hallitus oli myöntänyt Sotavainajamitalin. Tunnustuksena ja kiitoksena arvokkaasta osuudestaan sotavainajien muiston vaalimistyössä mitalin saivat kirjanpitäjä Tommi Kanto, toiminnanjohtaja Heikki Karhu, toimittaja Arja Paananen ja tilintarkastaja Hannu Riippi.
Lue puheenjohtaja Pertti Suomisen tervehdyspuhe tästä.